Olaszországban a húsvét (pasqua) az egyik legfontosabb vallási és családi ünnep, amelyet az ország különböző régióiban sajátos szokásokkal, hagyományokkal és ízekkel ünnepelnek.
Észak-Olaszországban az ünneplés visszafogottabb, inkább a templomi szertartások, valamint a családi összejövetelek jellemzők, s természetesen nagy hangsúlyt kap a húsvéti ebéd. A régióban kevésbé elterjedtek a látványos körmenetek, de egyes városokban, például Milánóban és Torinóban előadnak kisebb passiójátékokat. Veneto vidékén népszerű a gyermekek körében a tojásvadászat. Firenzében húsvétvasárnap a scoppio del carro elnevezésű, a középkorig visszanyúló hagyományt elevenítik fel, amelynek lényege, hogy a város érseke egy tűzijátékokkal teli szekeret egy mechanikus galamb segítségével meggyújt, s ha a gyújtás sikeres, az jó jelnek számít az esztendőre nézve. Umbria és Marche régió egyes falvaiban húsvéti játékot rendeznek: a résztvevők nagy sajtkorongokat gurítanak végig egy kijelölt útszakaszon úgy, hogy minél kevesebb lökéssel érjék el a célt – ez a ruzzola del formaggio.
Fotó: Shutterstock
Dél-Olaszországban, különösen Szicíliában, Pugliában és Nápoly környékén a húsvéti események gyakran látványos körmenettel, zenei kísérettel és történelmi jelmezes felvonulással zajlanak tűzijáték és népzenei előadások kíséretében. Az egyik legismertebb hagyomány a processione dei misteri Szicíliában és Pugliában: a hívek vállukon viszik a Jézust és Máriát ábrázoló szobrokat, és közben zsoltárokat énekelnek. Nápolyban húsvét előestéjén gyakran rendeznek szabadtéri koncerteket és táncos mulatságokat. Az Abruzzo régióbeli Sulmona településen húsvét napján különleges körmenetet tartanak: egy feketébe öltöztetett Szűz Mária-szobrot visznek végig a városon, amíg az „meglátja” a feltámadt Krisztust. Ekkor leveszik róla a fekete ruhát, amely alatt egy zöld és arany ruházat tárul fel, s közben fehér galambokat engednek szabadon. A rituálé neve la Madonna che scappa.
Nézzük, hogy mi kerül az ünnepi asztalra; Olaszországban a húsvét kiváló alkalom az ételek élvezetére. Régiónként eltérő hagyományok honosodtak meg a konyhában. Előételként Liguriában torta pasqualinát, azaz ricottával, spenóttal vagy mángolddal és egész főtt tojással készült sós pitét fogyasztanak, Umbria és Lazio régióban a corallina e pizza al formaggio, azaz a legendás corallina szalámi a népszerű, amely sajtos, puha pizzával érkezik az ünnepi asztalra. Abruzzo és Molise régióban a fiadonit, vagyis a sajttal és tojással töltött, sütőben sült tésztabatyukat tálalják fel.
Az első fogás több régióban is a húsos raguval, besamellel és sajttal sütött tésztaétel, a népszerű lasagne al forno, Marche régióban pedig a crescia di pasqua, a sajttal gazdagított, focacciához hasonló kenyérétel az elterjedt. Természetesen a leves sem maradhat ki, Campaniában a minestra maritata, vagyis hússal és zöldségekkel készült tradicionális nápolyi leves népszerű.
Fotó: Shutterstock
A hagyományos húsvéti főételek igazi különlegességek: az agnello al forno con patate, azaz sült bárány burgonyával Olaszország valamennyi részén elterjedt, egy másik kedvelt húsvéti ételt, a fűszernövényekkel sült kecskegidát, a capretto arrostót pedig elsősorban Dél-Olaszországban készítik el. A cima alla genovese, vagyis zöldségekkel, tojással és sajttal töltött borjúhús Liguriában kerül az ünnepi menüsorba.
A húsvéti desszertek közül egész Olaszországban elterjedt a panettonéhoz hasonló, galamb alakú, mandulával és cukorral díszített sütemény, a colomba pasquale, Campania régióban pedig a ricottával, kandírozott gyümölcsökkel és narancsvirág-aromával készített pite, a pastiera napoletana a hagyományos édesség. Ugyancsak egy ricottával és kandírozott gyümölcsökkel készült sütemény a cassata siciliana, amely Szicília kedvenc ünnepi desszertje.
Bár láthatjuk, hogy Észak- és Dél-Olaszország húsvéti szokásai eltérnek, a közös elemek – a vallási áhítat, a családi együttlét és a gasztronómiai élvezetek – összekötik az ország különböző régióit. Egy biztos: akár az Alpok lábánál, akár Szicília napfényes tengerpartjain ünneplik,
az olasz húsvét mindig az életörömről, a hagyományok tiszteletéről és a közös ünneplésről szól.
Két erő küzd egymással: lokalisták és globalisták, szuverenisták és föderalisták, populisták és neoliberálisok. Egyszerűbben szólva nemzeti és nemzetközi törekvésekről van szó, amelyek Magyarországon régi történeti mintázatokra nyúlnak vissza.
Mángoldot és ricottát még sose láttam, de a panettonét gyerekkoromból ismerem Olaszországba elszármazott rokon révén, aki karácsonyra küldött nekünk mindig. Bazi finom.